Zo maak je een call to action die werkt

call to action

Zo maak je een call to action die werkt

Je wilt natuurlijk dat mensen die jouw website bezoeken ook overgaan tot actie. Het zou jammer zijn als ze de website weer verlaten zonder iets te ‘doen’, toch? Daarom heb je een call to action nodig, een CTA. Ongetwijfeld bevat jouw website er al meerdere, maar heb je ze wel op de slimste manier ingezet?

Een CTA is een oproep tot actie. Het kan de lezer aanzetten tot de aanschaf van een product of dienst. Maar de actie kan ook net zo goed het aanvragen van informatie zijn, het verder lezen van een artikel, het reageren op een bericht of het aanmelden voor een nieuwsbrief. Bepaal dus altijd eerst wat het doel van je call to action is.

Wat wil je dat je (bijna)klant doet? Wat wil je bereiken met de content die je maakt? Zodra je dat weet, kun je een sterke CTA bedenken, die jouw bezoekers daadwerkelijk aanzet om iets te doen. Maar wat maakt een call to action nou precies sterk? Lees verder en ik leg het je uit…

1. Trek de aandacht

Als je bezoekers de CTA’s over het hoofd zien omdat deze niet duidelijk genoeg zijn, komt er niemand in actie. Logisch. Een CTA moet dus opvallen, maar hoe zorg je daarvoor?

Door beweging bijvoorbeeld, je kunt een button laten bewegen zodat hij (bijna letterlijk) in het oog springt. Ook een contrasterende vorm of kleur werkt goed en leidt vaak tot meer klikken. Is de basis van jouw website wit, met groene tinten? Dan trekt een rode of knalroze CTA de aandacht. (Let wel altijd op dat de kleur in je kleurenpalet past!) Als je ook al je andere links diezelfde CTA-kleur geeft, is het voor bezoekers meteen duidelijk dat alle elementen in die kleur clickable zijn.

Ook de positie op je pagina beïnvloedt het effect van een CTA. Logische plekken zijn:

  • Boven in beeld, in de balk naast het navigatiemenu. Je kunt ervoor kiezen om deze call to action altijd in beeld te houden (sticky), zoals een knop om te reserveren.
  • In het bovenste gedeelte van de pagina, het deel dat zichtbaar is voordat je naar beneden scrolt. (Dit is voor een mobiel apparaat overigens anders dan voor een computer.) Een geschikte positie voor bezoekers die direct actie willen ondernemen.
  • Onderaan de pagina. Geschikt voor geïnteresseerde mensen die alle informatie lezen en dus helemaal naar beneden scrollen.

Een laatste manier om je call to action te benadrukken is door er witruimte omheen te zetten. Staan er allerlei elementen dicht op de CTA, dan valt hij namelijk niet goed op.

2. Zorg voor duidelijkheid op je pagina

Een mens kan zich eigenlijk maar op één ding goed focussen. En dus maar één actie tegelijk uitvoeren. Het beste is daarom om het bij één duidelijke call to action per pagina te houden, anders ben je je bezoekers zo weer kwijt. Is het een lange pagina, dan kun je diezelfde call to action wel een paar keer herhalen.

Wil je tóch verschillende CTA’s op één pagina? Beperk het aantal dan in ieder geval en laat de meest belangrijke het meest opvallen.

Hebben je bezoekers de call to action gespot, dan wil je dat in één oogopslag helder voor ze is wat ze ermee moeten doen en hoe. Een duidelijke vorm is dan heel belangrijk. Je wilt dat je bezoekers een knop ook als een knop herkennen. Een rechthoekige vorm met 3D-effect bijvoorbeeld nodigt uit tot klikken. En voor het aanvragen van een nieuwsbrief werkt een wit boxje met een knipperende cursor heel goed: overduidelijk een invoerveld.

3. Houd de tekst simpel

Hoe makkelijker je het je bezoekers maakt, hoe groter de kans dat ze ook daadwerkelijk in actie zullen komen. De tekst van een call to action hoeft dus niet per se creatief of sexy te zijn, maar wel glashelder.

Benoem letterlijk en in gebiedende wijs welk gedrag je graag wilt zien. Begin dus met een werkwoord en vertel je bezoekers wat ze moeten doen. ‘Download ons e-book’ en ‘Vul hier je naam in’ zijn bijvoorbeeld prima tekstjes voor een CTA. Maak je tekst vooral niet te lang, houd het kort. Dus niet: ‘Klik hier om vandaag nog onze uitgebreide checklist te ontvangen’, maar: ‘Download nu onze handige checklist’.

Tip: check de lengte ook goed voor mobiel, vaak is het namelijk zo dat de tekst van de CTA’s daar te lang uitvallen.

Zorg ervoor dat je in je CTA’s actief taalgebruik toepast. Gebruik dus het liefst werkwoorden die een handeling uitdrukken, zoals: downloaden, kopen, inschrijven, bestellen, lezen… Deze woorden zetten aan tot actie. Helemaal als je urgentie suggereert, door woorden als ‘nu’, ‘direct’, ‘snel’ of ‘gratis’ toe te voegen. Een goede CTA-tekst is bijvoorbeeld: ‘Vraag snel ons gratis magazine aan’. Of: ‘Boek direct een gratis adviesgesprek’.

4. Maak de call to action de moeite waard

Focus op wat het de bezoekers oplevert als ze klikken. Zorg ervoor dat het duidelijk is voor bezoekers welk (uitzonderlijk) voordeel de CTA biedt. Wat kunnen ze verwachten als ze klikken? Welke stappen volgen er? Wanneer dit duidelijk is voor je bezoekers, zullen ze eerder op de CTA-button klikken.

Denk aan voordelen als korting of tijdsbesparing. ‘Ontvang nu jouw gratis e-book’ werkt dus beter dan ‘Laat je e-mailadres achter’. Een ander goede call to action is bijvoorbeeld ‘Bespaar nú € 300,-‘

Beloof geen dingen die je niet waar gaat maken. Stel je je bezoekers teleur, dan haken ze namelijk alsnog af. Als bezoekers eenmaal geklikt hebben, moet het op de webpagina waar de CTA naartoe linkt ook meteen duidelijk zijn dat ze op de goede plek terecht zijn gekomen. Gebruik daar een heldere kop en logische tekst.

5. Test wat voor jou het best werkt

Er is best wat onderzoek naar CTA’s gedaan, maar er is geen gouden regel. Het is uiteindelijk het verstandigst om zelf te blijven testen wat op jouw website het beste werkt. Een mooie call to action zorgt namelijk niet altijd voor het gewenste resultaat.

Hoe effectief is jouw call to action? Door middel van een A/B-test kun je experimenteren met twee verschillende CTA’s en die met elkaar vergelijken. Je bezoekers worden dan door bepaalde software automatisch verdeeld in twee groepen: A en B. Groep A ziet de ene versie van je CTA, groep B het alternatief.

Je kunt bijvoorbeeld testen of een andere kleur, positie of tekst (B) meer klikken oplevert dan het origineel (A). Je kunt zo’n test uitvoeren met onder andere Google Optimize. A/B-testen kost vrij veel tijd, omdat je per test maar kleine aanpassingen kunt doen. Maar het zorgt op langere termijn wel voor het beste resultaat.

Meer over effectieve websites in het algemeen…

Ik hoop dat bovenstaande tips je hebben geholpen om jouw website effectiever in te richten. Ben je benieuwd naar welke aanpassingen aan jouw site nog meer leads kunnen opleveren? Dankzij mijn opleiding in online marketing zorg ik er als ontwerper niet alleen voor dat de branding en website van mijn klanten er gelikt uitzien, maar óók dat ze goed werken als verkoopkanaal.

Wil jij ook een website die leads genereert?

Top
Lieke de Vink
Formfest
Branding en Webdesign
Design dat smoelt en een website die leads genereert.

BEZOEK ADDRES
Vissersdijk Beneden 19
Dordrecht

VRAGEN? FANMAIL? OFFERTE OPVRAGEN?

lieke@formfest.nl

SOCIAL MEDIA